Tél

Látta már a befagyott Balatont? Amikor tartósan nulla fok alatt marad a hőmérséklet, elindul a víz fagyása. A Fenyves Apartmanok meleg szobájából indulva érdemes megismerkedni a befagyott Balaton látványával is. A lassan fagyó víz a part mellett kisebb-nagyobb jégtáblákban torlódik össze, később akár az egész vízfelület is befagyhat, de a víz alatti áramlások miatt a jég vastagsága szélsőségesen változhat. A „4-8-12-16 szabály” a hízásban lévő jég centiméterben mért vastagságához köti a jégen való tartózkodást. Eszerint a 8-12 centiméteres jégvastagság átlagos igénybevételhez megfelelő lenne, de mivel magunk a jég vastagságát megmérni nem tudjuk, ezért a vastag jégre lépni is csak saját felelősségre lehet. Ismeretlen területen soha ne lépjünk a jégre!

De nem is kell a jégre lépni, a partról nézve is szép látvány a befagyott tó, amikor pedig a jégre friss hó esik, végtelen, sima hómező tárul elénk.

Ha a hullámzó vizet a szél a partra fújja, ott vastag jégpáncéllá fagy a part menti fákon, padokon. Aki látta, az többet nem felejti el.